Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oroszlány - avagy Múzeumok éjszakája kicsit másként

2018.07.19

Az alábbi cikk jelent meg a Plochinger Nachtrichten c. helyi újságban 2018. július 12-én:

Oroszlány - avagy Múzeumok éjszakája kicsit másként

Plochingeni delegáció látogatása magyar testvérvárosunkban

Mire gondol az ember, amikor a Múzeumok éjszakájáról hall: estére, sötétségre, nagy épületekre sok-sok képpel, finom borokra, természetesen minden szépen kivilágítva. De ez most egészen más volt. Egy ötszemélyes plochingeni delegáció látogatott el június 29. és július 1-e között testvérvárosunkba, a magyarországi Oroszlányba.

Peter Raviol városi tanácsos, aki testvérvárosunkkal, Oroszlánnyal a legjobb kapcsolatokat ápolja, meghívást kapott Fátrai Mártától, hogy vegyen részt egy kis küldöttséggel a Múzeumok éjszakáján a testvérvárosok közötti kapcsolatok "melegen tartása" céljából. Fátrai Márta hasonló funkciót tölt be, mint nálunk az AKPV (Plochingeni Civil Szervezetek Munkaköre) elnökasszonya, így kézenfekvő volt, hogy az új elnökasszonyt, Anette Kraemer-Schmidet is felkérjük, tartson velünk. A művészetet Anu Paflitschek iniciatív festőművésznő képviselte, és zenei téren a delegációt Robert Paflitschek és Birgit Knapp egészítette ki a Harmonikabarátok Köréből.

Oroszlány, az egykori bányászváros, valamivel nagyobb, mint Plochingen, azonban a perifériáján még meglehetősen vidékies. Ki nem ismeri azokat az apró, meghajlott kis házakat, amelyek az utcára épültek, és hátrafelé hatalmas kertben végződnek? És éppen egy ilyen házban található a Szlovák Tájház, melynek helyiségei és szobái még ugyanúgy vannak berendezve, mint 1700 körül voltak, amikor Oroszlányon szlovák családok kerültek letelepítésre, abból a célból, hogy a török háborúkban megtizedelt lakosságú Magyarországba ismét életet leheljenek. Röviden: a Múzeumok éjszakájának ez a kert és egy öreg, renovált pajta adott otthont, ahol Anu Paflitschek mellett még két művésznő és a helyi gimnázium diákjai mutatták be képeiket. A programm 14 órakor kezdődött és éjfélkor ért véget. Közben táncolt a szlovák gyermektánccsoport, játszott az ifjúsági zenekar, Lazók Zoltán polgármester üdvözlő beszédet tartott és énekelt két kórus. Anu Paflitschek bemutatta képeit és arra bátorította a felnőtteket, gyerekeket, hogy az utána következő festőakción kreálják meg saját műveiket. A pajtában Anette Kraemer-Schmid bemutatta az oroszlányi közönségnek a Plochingeni Civil Szervezetek Munkakörének munkáját, Peter Raviol átadta - részben magyarul is - Plochingen város üdvözletét, végül Robert Paflitschek harmonikáján felcsendült az ismert magyar dal "Az a szép". A plochingeni küldöttség csatlakozott hozzá és énekükkel magukkal ragadták az egész magyar publikumot, kint a füvön és bent a pajtában egyaránt. Csodálatos volt!

A program azután tovább folytatódott egy irodalmi blokkal, sok zenével és mindez igen magas színvonalon történt. Ezzel egyidőben kint a füvön főtt már egy hatalmas üstben a saját készítésű gulyásleves, amelyet egy kis borkóstolás után mindenki szívesen fogyasztott. Időközben besötétedett és a zenei blokkot egy igen jó és ütős rockbanda zárta.

Mit is mondhatnánk? Ez egy különleges Múzeumok éjszakája volt, egészen más, mint amit már megszokhattunk, napvilágtól éjszakáig tartott, rövidebb-hosszabb tarka programokkal, mindenekelőtt ünnep volt a családoknak, kicsiknek és nagyoknak, minden igen színvonalasan prezentálva, jobban nem is lehetne az embereket művészettel kényeztetni.

Végezetül külön köszönetet mondunk vendéglátóinknak, a tolmácsoknak: Kiss Alfrédnak, Kaposvári-Kövesdi Borbálának, valamint Gőgős Vikinek, és természetesen az egész "motorjának", Peter Raviolnak.


Itt pedig a rendezvényen készült fotók: https://www.facebook.com/pg/oroszlanybaratai/photos/?tab=album&album_id=1594837467292538